Arnhemsestraatweg 344 6881 NK Velp Gld.

Vergoedingen

Vergoedingen pruiken (haarprothese) 2024

Als gevolg van een ziekte of een bepaalde behandeling kan haarverlies of zelfs kaalheid optreden. Dit kan voor zowel vrouwen als mannen een vervelende impact hebben in het dagelijks leven. Een pruik (of op maat gemaakte haarprothese) kan in dat geval een goede oplossing zijn.
Vanuit de zorgverzekering (basis en aanvullend) zijn er diverse vergoedingsmogelijkheden voor een pruik of haarprothese.
Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de nieuwe vergoedingen van de zorgverzekeraars.
Wij hebben de meest voorkomende zorgverzekeraars voor u op een rijtje gezet.

Dierking Haarinstituut en zorgverzekeraars

Dierking Haarinstituut heeft een contract met alle zorgverzekeraars. U heeft wel een medische verwijzing of indicatie nodig van de huisarts of medisch specialist, want hier staat op welk soort haarwerk nodig of wenselijk is. Is dat het geval, dan zorgen wij voor de afhandeling met de zorgverzekeraar.
Het eigen risico blijft hetzelfde als afgelopen jaar: € 385,-
Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Mochten er vragen zijn, helpen wij u graag verder.

Met vriendelijke groet,
Team Dierking Haarinstituut
Ria, Danphy, Danielle, Petra, Claudia en Christa

Belangrijk om te weten

 • Zorgverzekeraars hanteren een levensduur van 364 dagen voor 1 haarwerk, dus 1 haarwerk per jaar (met uitzondering van VGZ met 6 haarwerken in vijf jaar tijd).
 • Als u hoofdverzekeringsnemer bent kunt u één keer per jaar overstappen. Tevens is het mogelijk om een aanvullende zorgverzekering apart af te sluiten van de basisverzekering.
 • De meeste zorgverzekeraars hanteren geen medische selectie voor een aanvullende verzekering. Dit betekent dat u met een ziekte achtergrond toch geaccepteerd wordt door zorgverzekeraars voor een aanvullende verzekering. Een volledig overzicht is te raadplegen op de zorgwijzer.
 • Vergoedingen voor haarwerk kunt u in de verzekeringsvoorwaarden terugvinden onder de kop aanvullingen/hulpmiddelen. In het Reglement van de zorgverzekeraar staan alle hulpmiddelen vermeld, hierin wordt ook vermeld aan welke voorwaarden moet worden voldaan om een vergoeding te ontvangen.

Basisverzekering haarwerk 

De basisverzekering vergoedt in 2024 een bedrag van maximaal € 465,00 voor haarwerken en haarstukken. Als de grens van het eigen risico nog niet is bereikt, moet u dat eerst opgebruiken voordat u de vergoeding vanuit de basisverzekering voor een haarwerk krijgt. Voor de basisverzekering geldt geen acceptatieplicht. U kunt hiervoor dus niet geweigerd worden
Alle basisverzekeringen dekken dezelfde zorg, maar de hulpverlener of de wijze waarop u de zorg ontvangt (zoals toestemming vooraf), kan verschillen.

Aanvullende zorgverzekering

Diverse zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor haarwerken, zoals een pruik of haarprothese. U komt voor deze vergoeding in aanmerking als u een aanvullende verzekering hebt en de pruik of het haarwerk duurder is dan de maximale vergoeding die geldt vanuit de basisverzekering. De zorgverzekeraar zal dus eerst vergoeden vanuit de basisverzekering (eigen risico aanspreken) en daarna bekijken wat de vergoeding daar bovenop is vanuit de aanvullende verzekering. De vergoeding kan bij veel zorgverzekeraars ook gebruikt worden voor andere vormen van hoofdbedekking, zoals een hoed of bandana.
 • IZA
  Extra Zorg 1 € 250,-
  Extra Zorg 2 € 250,-
  Extra Zorg 3 € 500,-
  Classic Comfort € 500,-
 • Menzis
  Extra Verzorgd 1 € 100,-
  Extra Verzorgd 2 € 200,-
  Extra Verzorgd 3 € 300,-
 • Nationale Nederlanden
  Extra € 200,-
  Jij & Vitaal € 250,-
  Compleet € 500,-
  Comfort € 600,-
  Top € 750,-
 • Ohra
  Extra Aanvullend € 250,-
  Uitgebreid € 500,-
 • Univé
  Beter € 250,-
  Best € 500,-
 • VGZ
  Beter € 250,-
  Best € 500,-
 • Zilveren Kruis
  Vitaal 2 € 100,-
  Vitaal 3 € 200,-
  Vitaal Premium € 300,-

Dit overzicht is met de grootste zorgvuldigheid opgesteld. Echter is de Alopecia Vereniging niet verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie.
Controleer dit VOORAF bij uw eigen zorgverzekeraar.

Alle rechten voorbehouden © , Dierking Haarinstituut
Website gemaakt door LinQxx.