Arnhemsestraatweg 344 6881 NK Velp Gld.

Alopecia Areata

Alopecia Areata 

Ik krijg plotseling kale plekken
Alopecia Areata is de medische term voor pleksgewijze kaalheid. De plekken waar het zich voordoet, zijn vaak rond of ovaal van vorm en zitten meestal op het hoofd. Op deze plekken valt al het haar uit. Het verschilt per persoon of de haarwortel zelf ook uitvalt, of dat alleen het haartje uit valt. Als dit laatste het geval is, herstelt het zich vaak spontaan binnen enkele tijd. Bij meer dan de helft van de mensen komt het haar binnen een jaar weer terug. Meestal is het nieuwe haar wel wat lichter van kleur. Dit betekent dat men eigenlijk altijd het natuurlijke beloop zou moeten afwachten. Diëten, vitaminepillen voor haargroei, lotions, haargroeipillen, crèmes en shampoos werken niet. Er is geen bewijs dat behandelingen tegen pleksgewijze kaalheid (Alopecia Areata) helpen.
De grootte van de plekken kan erg verschillen. De haarziekte kan zich echter ook manifesteren in andere behaarde huidgebieden, zoals wenkbrauwen, baard, oksel en schaamhaar. Het verloop van de uitval is onzeker. De haren vallen uit zonder dat je het merkt.

Heeft u problemen met pleksgewijze kaalheid?

Wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.

Wij bieden verschillende oplossingen aan voor problemen met haaruitval. Welke voor u geschikt is, is afhankelijk van meerdere factoren. Samen met u kijken we graag naar de voor u beste oplossing. Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.
De haaruitval bij Alopecia Areata wordt veroorzaakt door een haarwortelziekte. De haarwortel wordt ziek en valt uit. Waarom dat gebeurt, is niet bekend. Men denkt dat de weerstand in het lichaam een belangrijke rol speelt. Wanneer het afweersysteem verstoord is door bijvoorbeeld een infectie of ziekte, kan het afweersysteem stoffen produceren die tegen de haarwortel zijn gericht. De haarwortel wordt ziek en valt uit. Ziet u plotseling één of meerdere kale plekken? Neem dan eerst contact op met uw huisarts.
Alopecia Areata
Pleksgewijze kaalheid
Haaruitval
haarwortelziekte

Wat is alopecia areata en wat zijn de symptomen?

Alopecia areata is een haarwortelziekte. Hierbij ontstaat er een plaatselijke ontstekingsreactie rond de haarwortels. Dit zorgt vervolgens voor kale plekken op de aangetaste, behaarde lichaamsdelen. Deze haarwortelziekte treedt meestal op in de hoofdhuid, maar aantasting van baard, wenkbrauwen en schaamstreek is ook mogelijk. De kale plekken kenmerken zich door een ronde of ovale vorm. In enkele gevallen bevindt alopecia areata zich ook in de nagels, dit uit zich in broosheid en afbrokkeling van de nagels. Alopecia areata is niet besmettelijk. In ernstige gevallen (5 – 10%) valt al het hoofdhaar uit, ook wel alopecia totalis genoemd. Bij uitval van alle lichaamsbeharing spreken we van alopecia universalis, dit komt slechts bij 1 – 2% van de patiënten voor.

Bij wie treedt alopecia areata op?

Alopecia areata komt ongeveer bij 0,05 – 0,1% van de bevolking voor, ongeacht geslacht of leeftijd. Wel krijgen de meeste patiënten hun eerste kale plekken vóór het 40e jaar. Tevens is er sprake van een verhoogde kans, indien deze haarwortelziekte vaker in de familie voorkomt. Bij 1 op de 10 patiënten speelt erfelijkheid waarschijnlijk een rol.

Wat zijn de oorzaken?

De exacte oorzaken van alopecia areata zijn onbekend. Men vermoedt dat het een auto-immuunziekte is. Alopecia areata-patiënten lijden namelijk ook vaak aan andere auto-immuunziekten. Denk hierbij aan schildklieraandoeningen of bepaalde vormen van eczeem, allergieën en bloedarmoede. Soms openbaart alopecia areata zich na veel stress, een infectie of gebruik van sommige medicijnen. Dit zijn geen oorzaken van de ziekte, maar deze factoren kunnen de ziekte mogelijk activeren.

Wat is het verloop?

Het verloop van deze haarwortelziekte is bij elke patiënt anders. Echter, bij 70 – 80% van de gevallen groeit het haar binnen 2 jaar weer terug. De ontsteking tast namelijk alleen de haren zelf aan, niet de haarwortels. Dus zodra de ontsteking geneest, keert de haargroei vaak terug.

De kans op terugkeer van de haren is helaas wel kleiner indien:
 • De haarscheiding op het hoofd aangetast is.
 • De haaruitval al in de kindertijd begint.
 • De patiënt ook lijdt aan andere auto-immuunziekten.

Welke behandeling kan worden toegepast?

Omdat de oorzaak van alopecia areata nog onbekend is, is de beste behandeling ervoor ook nog onzeker. In eerste instantie wacht de arts daarom af of de haren terugkeren. Desondanks is behandeling wel direct mogelijk indien gewenst. De behandelmethode hangt af van het stadium waarin de alopecia areata-patiënt verkeert.

Dermatologen hanteren over het algemeen de volgende behandelingen:
 • Medicijnen: Corticosteroïden, Ciclosporine, Dithranol of Minoxidil
 • Lokale immuuntherapie
 • Gentherapie
 • Lichttherapie
 • Behandeling met ultraviolet
 • Prikkeltherapie
 • Psychodermatologie
 • Alternatieve geneeswijzen
Haartransplantatie wordt ontraden, omdat de getransplanteerde haren mogelijk weer uitvallen.
Bron: Mediceuticals
Alle rechten voorbehouden © , Dierking Haarinstituut
Website gemaakt door LinQxx.