Arnhemsestraatweg 344 6881 NK Velp Gld.

Oorzaken haaruitval

Oorzaken haaruitval 

Iedereen heeft wel eens last van haaruitval. Dagelijks verliezen we zo’n 50 tot 120 haren; dat is heel normaal. Omdat er steeds weer nieuwe haren groeien, merkt u daar meestal niet veel van. Wordt uw haardos plotseling dunner of krijgt u opeens een of meerdere kale plekken? Dat kan uiteenlopende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval, haarverlies en dunner wordend haar zijn: veroudering, ziektes (zoals schildklierziekte) hormoonwisseling, erfelijkheid, te laag gewicht, na een stressvolle gebeurtenis, bevalling of operatie, vitaminegebrek, medicijngebruik en chemotherapie. Hieronder beschrijven we een aantal vormen van haaruitval.

Dun Haar

Het is niet fijn wanneer het haar zo dun is dat de hoofdhuid er doorheen schijnt. Uitdunnend haar, haarverlies of haaruitval, kan op alle leeftijden voorkomen, bij volwassenen, jongeren en kinderen, maar het hoeft niet altijd blijvend te zijn. Merkt u zelf dat uw haar steeds dunner wordt? Waardoor het ook veroorzaakt wordt; er is altijd een mooie onzichtbare oplossing voor (tijdelijke) kale plekken, haaruitval of dun haar!

Alopecia Androgenetica

Niet alleen volwassenen, ook kinderen en jongeren kunnen zulk dun haar hebben dat de hoofdhuid te zien is.
Dat is niet leuk. Soms heeft het met erfelijke factoren te maken, soms met haarverlies door hormonen of voeding, soms met een vorm van alopecia.

Alopecia Diffusa

Dit is een vorm van diffuse haaruitval; het haar verdwijnt geleidelijk. Er bestaat een acute en een chronische vorm en het komt vooral voor bij vrouwen. Het kan hormonale oorzaken hebben maar ook ontstaan door suikerziekte, schildklierziekten, chronische huidziekten en een aantal systemische ziekten.

Alopecia Areata

Alopecia Areata is pleksgewijze kaalheid. De plekken waar het zich voordoet, zijn vaak rond of ovaal van vorm.
Op deze plekken valt al het haar uit. Het verschilt per persoon of de haarwortel zelf ook uitvalt, of dat alleen het haartje uit valt.

Alopecia Totalis

Alopecia totalis houdt in dat al het haar op het hoofd uitvalt, inclusief wimpers, wenkbrauwen, en bij mannen snor en baard.

Chemotherapie

Als u chemotherapie moet ondergaan, krijgt u vaak te maken met haaruitval. De geneesmiddelen (cytostatica) hebben invloed op veel actieve lichaamscellen waaronder die van de haarwortels. Uw arts kan vertellen in hoeverre haaruitval bij u zal optreden. De mate van haaruitval verschilt bij iedereen.

Bestraling

Ook bij bestraling kan het haar uitvallen. Dat begint meestal na 2 tot 3 weken, dus nog tijdens de bestralingen. De huid en de haarwortels zijn vrij stralingsgevoelig. Wilt u weten wat de oorzaak is van uw haaruitval? Hebt u last van veel haaruitval of kale plekken? Neem contact op met ons. We adviseren u graag.
Alle rechten voorbehouden © , Dierking Haarinstituut
Website gemaakt door LinQxx.