(026) 389 01 53 - ✉ info@dierkinghaarinstituut.nl Arnhemsestraatweg 344 6881 NK Velp

Oorzaken haaruitval

Iedereen heeft wel eens last van haaruitval. Dagelijks verliezen we zo’n 50 tot 120 haren; dat is heel normaal. Omdat er steeds weer nieuwe haren groeien, merkt u daar meestal niet veel van. Wordt uw haardos plotseling dunner of krijgt u opeens een of meerdere kale plekken? Dat kan uiteenlopende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval, haarverlies en dunner wordend haar zijn: veroudering, ziektes (zoals schildklierziekte) hormoonwisseling, erfelijkheid, te laag gewicht, na een stressvolle gebeurtenis, bevalling of operatie, vitaminegebrek, medicijngebruik en chemotherapie. Hieronder beschrijven we een aantal vormen van haaruitval.

Dun Haar

Het is niet fijn wanneer het haar zo dun is dat de hoofdhuid er doorheen schijnt. Uitdunnend haar, haarverlies of haaruitval, kan op alle leeftijden voorkomen, bij volwassenen, jongeren en kinderen, maar het hoeft niet altijd blijvend te zijn. Merkt u zelf dat uw haar steeds dunner wordt? Waardoor het ook veroorzaakt wordt; er is altijd een mooie onzichtbare oplossing voor (tijdelijke) kale plekken, haaruitval of dun haar!
Dun haar

Alopecia Androgenetica

Niet alleen volwassenen, ook kinderen en jongeren kunnen zulk dun haar hebben dat de hoofdhuid te zien is. Dat is niet leuk. Soms heeft het met erfelijke factoren te maken, soms met haarverlies door hormonen of voeding, soms met een vorm van alopecia.
Alopecia Androgenetica

Alopecia Diffusa

Dit is een vorm van diffuse haaruitval; het haar verdwijnt geleidelijk. Er bestaat een acute en een chronische vorm en het komt vooral voor bij vrouwen. Het kan hormonale oorzaken hebben maar ook ontstaan door suikerziekte, schildklierziekten, chronische huidziekten en een aantal systemische ziekten.
Alopecia Diffusa

Alopecia Areata

Alopecia Areata is pleksgewijze kaalheid. De plekken waar het zich voordoet, zijn vaak rond of ovaal van vorm. Op deze plekken valt al het haar uit. Het verschilt per persoon of de haarwortel zelf ook uitvalt, of dat alleen het haartje uit valt.
Alopecia Areata

Alopecia Totalis

Alopecia totalis houdt in dat al het haar op het hoofd uitvalt, inclusief wimpers, wenkbrauwen, en bij mannen snor en baard.
Alopecia Totalis

Chemotherapie

Als u chemotherapie moet ondergaan, krijgt u vaak te maken met haaruitval. De geneesmiddelen (cytostatica) hebben invloed op veel actieve lichaamscellen waaronder die van de haarwortels. Uw arts kan vertellen in hoeverre haaruitval bij u zal optreden. De mate van haaruitval verschilt bij iedereen.

Bestraling

Ook bij bestraling kan het haar uitvallen. Dat begint meestal na 2 tot 3 weken, dus nog tijdens de bestralingen. De huid en de haarwortels zijn vrij stralingsgevoelig. Wilt u weten wat de oorzaak is van uw haaruitval? Hebt u last van veel haaruitval of kale plekken? Neem contact op met ons. We adviseren u graag.

Haaruitval bij chemotherapie behandelingen

Invloed van chemotherapie op haaruitval

Afhankelijk van de chemotherapie (cytostatica) kan het haar uitvallen, er is dus niet altijd sprake van haaruitval bij chemotherapie. Haaruitval treedt meestal op twee tot drie weken na de eerste behandeling. De medicijnen die gebruikt worden tijdens de behandeling vallen alle snelgroeiende cellen aan in het lichaam, dit betekent dus ook dat de gezonde cellen worden aangetast. Naast het beenmerg is het haar het snelst groeiende weefsel in het lichaam, de haarfollikels nemen de giftige stoffen van de medicijnen op en vallen hierdoor stil waardoor het haar uitvalt. Door chemotherapie wordt de hoofdhuid gevoeliger voor invloeden van buitenaf, zoals kou en warmte. Hiernaast wordt de hoofdhuid droger en er kan hierdoor schilfering ontstaan. Haarverlies door chemotherapie is tijdelijk, na de kuur duurt het enkele weken voordat het haar weer begint te groeien. Het haarzakje heeft tijd nodig om te herstellen voordat het weer gezond haar kan produceren. Aanvankelijk zal het haar dunner zijn en anders van structuur. Zo kan iemand met krullen na de kuur stijl haar krijgen, en omgekeerd.

Tips bij haaruitval door chemotherapie

  • Laat uw haarwerk (pruik) aanmeten bij een erkende haarwerkspecialist voor vakkundige begeleiding en professioneel advies.
  • Verzorg uw hoofdhuid dagelijks.
  • Gebruik tijdens deze periode een zijden/satijnen kussensloop.
  • Wees voorzichtig met uw hoofdhuid in het directe zonlicht, door de chemotherapie kan uw hoofdhuid gevoeliger zijn.

Gebruik van Mediceuticals bij chemotherapie

Voor een optimaal resultaat wordt geadviseerd om reeds te starten met Mediceuticals vóór de chemo-behandeling. U kunt de producten ook gebruiken na de chemo-behandeling, om het haar en de hoofdhuid in conditie te houden. Neem altijd contact op met een Mediceuticals specialist/haarwerker voor persoonlijk advies en begeleiding.

1. Dagelijks de hoofdhuid voorzichtig wassen met een Mediceuticas shampoo (Bioclenz, Hydroclenz, Vivid, Folligen of Saturate). Gebruik lauw water.

2. Vervolg met conditioneren van de hoofdhuid met de Therapeutic, laat 1 á 2 minuten inwerken en vervolgens uitspoelen.

3. Spray Numinox of Cellagen over de hoofdhuid en verdeel met de vingertoppen, niet uitspoelen. Let op: na het aanbrengen kan de huid een rode gloed vertonen, dit verdwijnt na ca. 20 minuten. Twee maal per dag aanbrengen (‘s ochtends en ‘s avonds) voor een optimaal resultaat. Numinox en Cellagen kunnen veilig worden gebruikt tijdens de chemotherapie, behalve 24 uur voor en 24 uur na een behandeling met de ”Cold Cap”.

4. Verzorg uw huid met de Dual Moist hand- en bodycrème of Bao-Med olie. Het is ook mogelijk om de Bao-Med olie te mengen met een dag- en nachtcreme of bodylotion.
Bron: Mediceuticals