Kaalheid mannen

Kaalheid bij mannen, ook wel alopecia androgenetica genoemd, is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen. Merkt u dat uw haar dunner wordt? Of krijgt u kale plekken? Dierking Haarinstituut is gespecialiseerd in het helpen van mannen bij kaalheid.

Oorzaken kaalheid mannen

Een van de oorzaken van mannelijke kaalheid is erfelijkheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat mannelijke kaalheid wordt geassocieerd met mannelijke geslachtshormonen genaamd androgenen. De androgenen hebben vele functies, waaronder het reguleren van de haargroei.
Elk haartje op uw hoofd heeft een groeicyclus. Bij kaalheid bij mannen begint deze groeicyclus te verzwakken, waardoor het haarzakje krimpt en er kortere en fijnere haren worden geproduceerd. Vaak wordt dit proces herkend aan dun haar bij mannen. Uiteindelijk stopt de cyclus met als resultaat kaalheid.

Heeft u kaalheid?

Wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.

Wij bieden verschillende oplossingen aan voor kaalheid. Welke voor u geschikt is, is afhankelijk van meerdere factoren. Samen met u kijken we graag naar de voor u beste oplossing. Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.
Wanneer u besluit tot een intake gesprek, zal hiervoor een afspraak worden gemaakt. De kosten voor het intakegesprek bedragen € 50,00.
Naast erfelijkheid kan kaalheid bij makken ook andere oorzaken hebben. Denk aan medicijngebruik, schildklieraandoeningen en anabole steroïden. Het is verstandig om uw huisarts te raadplegen wanneer er kaalheid of dun haar optreedt na het innemen van nieuwe medicijnen of wanneer er tegelijkertijd sprake is van gezondheidsklachten.

Risicofactoren

Mannelijke kaalheid kan beginnen in de tienerjaren, maar het komt vaker voor bij volwassen mannen. De kans op kaalheid bij mannen neemt toe met de leeftijd. Erfelijkheid speelt hierbij een grote rol. Mannen die naaste familieleden met mannelijke kaalheid hebben lopen een hoger risico. Dit geldt vooral wanneer het familieleden van moederskant betreft.

Symptomen

Kaalheid bij mannen begint vaak bij de kroon van het hoofd. Dit kan een enkele kale plek zijn of een terugwijkende haarlijn in de vorm van een ‘M’.

Behandeling van kaalheid bij mannen

Een creatief kapsel kan in sommige situaties voldoende zijn om beperkte haaruitval te verbergen. Is de kaalheid duidelijker aanwezig dan werken we ook met onzichtbare hair systems. Deze hair systems zijn gebaseerd op de nieuwste haartechniek. Het resultaat is een onzichtbare haaraanvulling waarmee u kunt sporten, zwemmen en (zeker niet onbelangrijk) met uw handen door uw haar strijken.
Bij Dierking Haarinstituut wordt u door opgeleide haarspecialisten met ruime kapperservaring geadviseerd en snel geholpen aan een volle haardos. We bieden geen haartransplantaties. Neem vandaag contact op!

Wat is alopecia areata en wat zijn de symptomen?

Alopecia areata is een haarwortelziekte. Hierbij ontstaat er een plaatselijke ontstekingsreactie rond de haarwortels. Dit zorgt vervolgens voor kale plekken op de aangetaste, behaarde lichaamsdelen. Deze haarwortelziekte treedt meestal op in de hoofdhuid, maar aantasting van baard, wenkbrauwen en schaamstreek is ook mogelijk. De kale plekken kenmerken zich door een ronde of ovale vorm. In enkele gevallen bevindt alopecia areata zich ook in de nagels, dit uit zich in broosheid en afbrokkeling van de nagels. Alopecia areata is niet besmettelijk. In ernstige gevallen (5 – 10%) valt al het hoofdhaar uit, ook wel alopecia totalis genoemd. Bij uitval van alle lichaamsbeharing spreken we van alopecia universalis, dit komt slechts bij 1 – 2% van de patiënten voor.

Bij wie treedt alopecia areata op?

Alopecia areata komt ongeveer bij 0,05 – 0,1% van de bevolking voor, ongeacht geslacht of leeftijd. Wel krijgen de meeste patiënten hun eerste kale plekken vóór het 40e jaar. Tevens is er sprake van een verhoogde kans, indien deze haarwortelziekte vaker in de familie voorkomt. Bij 1 op de 10 patiënten speelt erfelijkheid waarschijnlijk een rol.

Wat zijn de oorzaken?

De exacte oorzaken van alopecia areata zijn onbekend. Men vermoedt dat het een auto-immuunziekte is. Alopecia areata-patiënten lijden namelijk ook vaak aan andere auto-immuunziekten. Denk hierbij aan schildklieraandoeningen of bepaalde vormen van eczeem, allergieën en bloedarmoede. Soms openbaart alopecia areata zich na veel stress, een infectie of gebruik van sommige medicijnen. Dit zijn geen oorzaken van de ziekte, maar deze factoren kunnen de ziekte mogelijk activeren.

Wat is het verloop?

Het verloop van deze haarwortelziekte is bij elke patiënt anders. Echter, bij 70 – 80% van de gevallen groeit het haar binnen 2 jaar weer terug. De ontsteking tast namelijk alleen de haren zelf aan, niet de haarwortels. Dus zodra de ontsteking geneest, keert de haargroei vaak terug.

De kans op terugkeer van de haren is helaas wel kleiner indien:
 • De haarscheiding op het hoofd aangetast is.
 • De haaruitval al in de kindertijd begint.
 • De patiënt ook lijdt aan andere auto-immuunziekten.

Welke behandeling kan worden toegepast?

Omdat de oorzaak van alopecia areata nog onbekend is, is de beste behandeling ervoor ook nog onzeker. In eerste instantie wacht de arts daarom af of de haren terugkeren. Desondanks is behandeling wel direct mogelijk indien gewenst. De behandelmethode hangt af van het stadium waarin de alopecia areata-patiënt verkeert.

Dermatologen hanteren over het algemeen de volgende behandelingen:
 • Medicijnen: Corticosteroïden, Ciclosporine, Dithranol of Minoxidil
 • Lokale immuuntherapie
 • Gentherapie
 • Lichttherapie
 • Behandeling met ultraviolet
 • Prikkeltherapie
 • Psychodermatologie
 • Alternatieve geneeswijzen
Haartransplantatie wordt ontraden, omdat de getransplanteerde haren mogelijk weer uitvallen.
Bron: Mediceuticals
kaalheid mannen kaalheid mannen
kaalheid mannen kaalheid mannen
kaalheid mannen kaalheid mannen